Selo Food Processing & Packaging systems

"Selo versnelt en verbreedt automatiseringsslag, juist nu"
  • machinebouw
  • Benelux
Om steeds meer configure to order te gaan werken, besloot Selo te investeren in PRO.FILE PLM en parallel daaraan in Ridder IQ ERP. Dit Twentse bedrijf, dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en vervaardigen van procesinstallaties en verpakkingssystemen voor de food-sector, groeit snel. Om deze groei beheersbaar te houden en klaar te zijn voor de toekomst heeft Selo gekozen voor de implementatie van PRO.FILE PLM en Ridder IQ ERP. Medewerkers kunnen vanuit huis in de systemen, de gegevens worden goed geborgd en iedereen weet zeker dat hij in de laatste versie werkt.

Over de invoering van PRO.FILE en het doel voor ogen

"Hoe meer je automatiseert, hoe flexibeler je bent"
Ook doorslaggevend om te investeren in PRO.FILE PLM was het doel om steeds meer configure to order te gaan werken. Voorafgaand aan de implementatie stelde Selo een blauwdruk op voor de inrichting van de systemen.
Je moet je artikelen gaan vastleggen conform een specifieke notatie en specifieke werkprocessen. Daarom hebben we ervoor gekozen om het PLM- en ERP-traject parallel op te starten. Dat betekende een hoop huiswerk, maar je merkt dat we nu dichter bij de praktijk komen waardoor bepaalde keuzes in de blauwdruk zijn aangepast.’ verklaart directeur Willibrord Woertman’.
Naast PRO.FILE en Ridder werkt Selo met Inventor 3D CAD .

Selo Food Processing & Packaging systems

Selo ontwerpt en bouwt proces- en verpakkingssystemen voor de voedingsmiddelen-, dierenvoedings-, farmaceutische– en non food-industrie. Het draait bij Selo om klantspecifieke machines voor food processing voor multinationals en kleinere gespecialiseerde bedrijven over de hele wereld. Het bedrijf heeft twee vestigingen in Nederland: Hengelo en Oldenzaal. De projecten worden vanaf de ontwerpfase tot en met het in bedrijf stellen van de systemen volledig door Selo verzorgd. Men heeft de disciplines technologie, automatisering, engineering, assemblage, installatie en after sales dan ook geheel in eigen hand.

Implementatie PRO.FILE: ‘We hebben grote stappen gezet’
Design engineer Hessel Diepenveen: ‘Er is meer rust op de werkvloer. Want iedereen kijkt in dezelfde digitale backbone naar dezelfde data.’ Links van hem Hugo Botter.

Lees het gehele artikel - LINK Magazine 24.05.23

https://linkmagazine.nl/selo-implementeert-vier-pakketten-in-een-keer-en-versterkt-concurrentiepositie

Selo versnelt en verbreedt automatiseringsslag.

Bron: Link Magazine
Om de klantspecifieke speciaalmachines steeds meer te kunnen opbouwen uit gestandaardiseerde modules en zo steeds meer configure to order te gaan werken, besloot Selo te investeren in een nieuw ERP-systeem (Ridder IQ) en parallel daaraan in het PLM-systeem van PRO.FILE. De coronacrisis werkte als katalysator. ‘Nadat het stof van alle slechte berichten was neergedaald, hebben we besloten juist gas te geven. Sommige zaken stagneren, klanten waren afwachtender en daardoor kwam er tijd vrij’, aldus directeur Willibrord Woertman. ‘Dat was een extra impuls voor het PLM-stuk en gaan we verder om ook de proces engineering automatiseren in een SMAP3D-pakket. Van daaruit kunnen we rechtstreeks 3D-modellen maken vanuit de P&ID’s, iets wat in het verleden gescheiden gebeurde.’

Voorafgaand aan de implementatie stelde Selo een blauwdruk op voor de inrichting van de systemen. ‘Je moet je artikelen gaan vastleggen conform een specifieke notatie en specifieke werkprocessen. Daarom hebben we ervoor gekozen om het ERP- en PLM-traject parallel op te starten. Dat betekende een hoop huiswerk, maar je merkt dat we je dichter bij de praktijk komt waardoor bepaalde keuzes in de blauwdruk zijn aangepast.’ Zodra de inrichting vaststaat, gingde uitrol van ERP en PLM fullspeed ahead; SMAP volgde later. ‘Komend jaren zal moeten blijken of we alles goed doordacht hebben en gaan we hopelijk de vruchten ervan plukken.’

Met de nieuwe systemen hoopt Selo nog beter gebruik te kunnen maken van de automatisering. ‘Je ziet dat hoe meer je automatiseert, hoe flexibeler je bent. Medewerkers kunnen vanuit huis in de systemen, de gegevens worden goed geborgd en iedereen weet zeker dat hij in de laatste versie werkt’, aldus Woertman. ‘Het is heel plezierig dat het systeem dat voor ons bewaakt ook als je op afstand zit en niet naast je collega.’ Hoewel ook Selo door de zure corona-appel heen moest bijten, heeft het bedrijf het geluk actief te zijn in de voedingsmiddelenmarkt, die deels afhankelijk is van de machines en de service die Selo levert. ‘Relatief gezien hebben we veel werk.

Ook relevant: