Een digitalisatieplatform als basis voor verdere groei van Bakon Food Equipment
De woorden van dhr. Ronald Gijssel, directeur BAKON Food Equipment, tijdens de kick-off van het implementatietraject van PRO.FILE, “veel kunnen bieden, zonder al te veel werk van een onze Mechanical Engineers " getuigt niet van luiheid, maar van juist van besef dat, alleen door beheersing van de kennisstromen en integratie hiervan met de waardestromen, de in het verleden onstuimige groei van de onderneming beheerst verder versneld kan worden.
Bakon maakt een sterke groei door en om groeipijnen te voorkomen is in het voorjaar van 2020 een verbeterproject gestart onder de noemer ‘optimalisatie kennisstromen’. Eén van de belangrijke doelstellingen is het centraal beheren van alle Intellectual Property (IP). Alle betrokken medewerkers en partijen dienen samen te werken aan R&D- en Engineering to Order (ETO)-projecten vanuit een centrale product data backbone (single source).
BAKON ontwerpt en vervaardigt bakkerij- en foodequipment. De ontwikkelingen en productie van de machines wordt hoofdzakelijk gedaan in de hoofdvestiging in Goes (NL). Het bedrijf biedt gestandaardiseerde en op maat gemaakte aflegmachines, spuitmachines, omhullingsmachines en ultrasone snijmachines, evenals productielijnen voor efficiënte en grootschalige verwerking van banketproducten. Met veel aandacht voor innovatie en R&D is Bakon een vooruitstrevende specialist in de deze sector.
PLM ter ondersteuning van groei Bij de selectie van ondersteunende software is de behoefte op korte maar ook op lange termijn meegenomen. De internationale groeidoelstellingen van Bakon dienen ook in de toekomst door de PLM oplossing afgedekt te worden. In het PLM Plan van Eisen waren de functionaliteiten met betrekking tot die groeistrategie dan ook onderdeel van de requirements samen met het naadloos aansluiten op de overige bedrijfsprocessen welke ondersteund gaan worden door Ridder iQ. De standaard bi-directionele koppeling met het ERP-pakket Ridder iQ, wat simultaan wordt geïmplementeerd, borgt integrale processen, een efficiënte benutting van de schaarse engineering en werkvoorbereidingscapaciteit en bovenal een korte doorlooptijd.
In de eerste fase zal BAKON de bestaande PDM (end-of-life) oplossing vervangen voor de PRO.FILE ‘de product data backbone’. Daarbij zal veel aandacht zijn voor correcte masterdata, classificatie van modulaire systemen en machines ter ondersteuning van CTO, integratie en beheer van SolidWorks 3D CAD data en afgeleiden, vrijgave flows, sluitend versiebeheer op documenten en stuklijsten. Ook zal , voor de live gang eind 2020, de integratie met ERP worden geïmplementeerd waardoor een ononderbroken proces ontstaat waarin manuele handelingen worden uitgebannen. In de tweede fase, bij aanvang van het nieuwe jaar, zal ook Eplan en de integratie worden geïmplementeerd ter ondersteuning van Systems Engineering en mechatronische samenwerking.
Begin september zijn de projectteams gestart met zowel de implementatie van PRO.FILE als Ridder iQ. En ja, dit is een uitdagende opgaaf; maar omdat doorpakken bij deze machinebouwer in het DNA zit en half werk geen optie is, is voor een simultane aanpak gekozen met nauwe samenwerking tussen de projectleden en ervaren ondersteuning vanuit projectleiders Mark Damen en Gerard Vervoorn (van resp. McEffem en SpartnerS) en de consultants van Ridder en PLM Xpert.