Laat de hypes voorbij gaan, maar stap wel in

07/11/2017
  • Blog
  • Knowledge

Industrie 4.0 is de hype die een eerdere hype, die van PLM, overschreeuwt. Is dat terecht? Of begint de werkelijke implementatie van PLM nu die hype voorbij is? Is de invoering van PLM misschien wel de digitalisering die aan de basis staat van Smart Industry?

66% van de maakindustrie heeft nog geen plan
Bij onderzoek door Staufen Academy in december 2014 bleek dat de meeste respondenten het over één ding eens waren: de toekomst van producten en van de organisatie die actief is in ontwikkeling, productie en onderhoud, zal grotendeels worden bepaald door de technologieën die collectief worden omschreven als Industrie 4.0. Schokkend is vervolgens dat in de maakindustrie ongeveer twee derde van alle bedrijven met eigen engineering weinig tot geen aandacht besteedt aan Industrie 4.0, zelfs niet in de vorm van verkennen en kijken naar toepassingen. De overige 33 procent beschouwt zichzelf als op de rand van de vierde industriële revolutie.

De rol van PLM in de context van Smart Industry
Vanuit een PDM- en PLM-perspectief zouden de controlerende processen in een Industrie 4.0-gedreven maakindustrie moeten worden gebaseerd op end-to-end product data management. De mogelijkheid om efficiënt en effectief digitale productdata te beheren over elke stap in het primaire proces van een opdracht – van ontwikkeling tot verkoop, van de productie en inbedrijfstelling tot het verlenen van product gerelateerde service – is sinds begin deze eeuw bekend komen te staan als Product Lifecycle Management of PLM. En, in toenemende mate, gaat PLM verder dan het beheer van mechanische, geometrische modellen en bevat deze ook de besturingslogica op basis van elektrotechniek en elektronica samen met embedded software. PLM faciliteert in deze context systems engineering en is daarmee een significant onderdeel van de Industrie 4.0-strategie. Maar ook logistieke routings en parameters worden in het product datamodel beheerd, waardoor de aansluiting op ERP en productie eenvoudig kan worden gemaakt.

PLM faciliteert stap naar Industrie 4.0

Eerst het fundament, dan verder bouwen
Het is een fundamentele voorwaarde productdata op deze manier te beheren alvorens de stap kan worden gemaakt naar ontwikkeling en productie van moderne, slim geconnecteerde producten en succesvol concurreren in een globaliserende markt. Het is de meest fundamentele voorwaarde voor een slimme, geïntegreerde aanpak en uitvoering in de totale digitale procesketen.

Laat de hype, nu terug naar de realiteit
De realiteit anno 2018 is dat veel maakbedrijven nog voor de eerste uitdaging van Smart Industry staan. Waar de hype van Industrie 4.0 in alle hevigheid het industrienieuws domineert, is de stap naar gecontroleerde digitalisering van de productdata over de levenscyclus voor veel bedrijven nog een hele horde om te nemen. Profijtelijk voor wie de PLM-hype voorbij heeft laten gaan en nu zover is deze stap te maken, is dat er PLM-systemen zijn die beproefd en klaar zijn voor een snelle invoering en daarmee bereikbaar een betaalbaar voor zowel de OEM'er als supply chain in het MKB.

“Voor het MKB is de tijd rijp voor een stap naar PLM. Zij worden op hun wenken bedient met op het MKB gerichte oplossingen”

“begint de werkelijke implementatie van PLM nu de hype voorbij is?"