Bescherming bedrijfsdata

02/01/2018
  • Blog

Naïviteit overheerst bij bescherming van bedrijfsdata

Deze week was ik te gast bij de door Link Magazine georganiseerde DISCA Talkshow. Overigens prima van opzet met een levendige discussie. Tijdens de talkshow kwam het onderwerp security aan bod en het gemak waarmee de gemiddelde hacker in staat is IT systemen te kraken. Dat beveiliging van IT systemen bij de voordeur een must is mag duidelijk zijn. Tenslotte zijn de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IT systemen voor een onderneming cruciaal.

Is daarmee die belangrijke bedrijfsdata beveiligd?

Onbevoegde toegang, bedrijfsspionage, sabotage en diefstal is onheil dat niet alleen van buiten komt. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de belangrijke bedrijfsdocumenten via de achterdeur in de tas of email van (ex)medewerkers bij de concurrent terecht komen. Hier helpt geen virus scanner of firewall!

“Waarom is dan toch beheer en beveiliging van data zo'n onderschoven kindje?”

Belangrijkste bedrijfskapitaal is kennis

De data en kennis over de producten, productietechnieken en systemen zijn in deze 4e industriële revolutie het belangrijkste kapitaal van een onderneming. In dit Knowledge Based Capital (KBC) schuilt het kapitaal in medewerkers en is IP (Intellectuele Properties) vastgelegd in data en documenten.

Data Management serieus nemen

Beveiligen en beschermen van productdata en kennis is geen luxe. Eerder noodzaak. Op de industrie gespecialiseerde systemen maken databeheer ook voor het MKB toegankelijk. DMStec is het label voor een dergelijk systeem. Systemen met DMStec bieden de structuur en technische functies die gewenst zijn bij het beheer en ontsluiten van technische data. Let daarbij op de autorisatie mogelijkheden, niet alleen op gebruikersniveau, maar ook op basis van rollen in projecten. Verder is encryptie technologie op documenten van belang.

Customer Case: Paradigm Technology Services BV